22. 8. 2011

Co nás čeká (a vás nemine)

Půlka srpna za námi, za necelý měsíc už budeme zase k vidění na Stadecu. Mezi nejmilejší povinnosti šéfdramaturga patří představit, co nového (kromě repríz „starých dobrých“ Polštářů, Buranů, Zvěřinců a Misantropů...) pro vás chystáme.

Ještě na konci října si vpustíme do revíru našeho nového režijního hosta – nedávného absolventa DAMU Mikoláše Tyce (s dramaturgickou dvojicí ŠotekŠotek v zádech), páč my v Buranu se Pražáků nebojíme. Bude režírovat českou premiéru teprve dva roky staré polské komedie Michala Walczaka Amazonie, která vypráví o trudném údělu čerstvých absolventů herectví, ať se již věnují kýčovitým telenovelám o nesnázích lásky nebo těm nejexperimentálnějším pohybově – multimediálním performancím. Trochu crazy komedie, trochu palba do vlastních řad, trochu otázka, jak je to dneska s tou tolik vzývanou „autenticitou“. V hlavních rolích Michal Isteník a Kamila Zetelová.

O nás Buranech se ví, že máme žánrové divadlo rádi. Před lety jsme si troufli na „echt drsnou“ gangsterku, nyní přišel čas na „echt temný“ western. Western na divadle? Na českém divadle? Snad parodie, snad Limonádový Joe, ale brát ty hochy s kolty proklatě nízko vážně? Inu, riskneme to. Budou kolty proklatě nízko, ale bude i vášeň, Bůh, pomsta, touha a vůle žít prostě svůj život. Autory prvního buranského westernu jsou Adam Doležal (ten bude tuto taškařici i režírovat) a Michal Isteník a i jeho název zní stylově - Spálená země (mohl by nést i podtitul Křížová cesta bratří Warlocků z Pulaski, stát Tennessee do státní věznice v Memphisu a zpět). Premiéru plánujeme jako předvánoční dárek.

Bonbónek pro fajnšmekry zjara. Brněnský všeuměl, výtvarník, lyrik, tvůrce nejrůznějších rozkošných ptákovin a utajený génius Jaromír Ryšavý konečně po letech příslibů dokončuje pro BURANTEATR velkolepou poctu jednomu z géniů 20. století – Franku Zappovi. Hra s názvem Zappa v jahodách pojednává o mladé DJce, které se začne zjevovat nečekaně Zappův duch. Režíruje velký zappista Zetel, obsazení bude v BURANTEATRu poněkud nečekané – a zatím utajené.

A konečně vrchol sezony. Hodláme se totiž v červnových vedrech popasovat s klíčovým dílem polského dramatu, legendárními a ve svém celku takřka nehratelnými (350 stran v českém překladu!) Dziady Adama Mickiewicze. Velkolepé básnické drama, inspirované litevským obřadem vyvolávání mrtvých, které se v Čechách nehrála od roku 1899(!) navíc dostane v Zetelově režii formu melodramu. Ano, na Stadecu spatříte nejen nebývalé množství herců, ale uslyšíte i hudbu mladého brněnského komponisty Vojtěcha Dlaska v podání živého orchestru pod řízením šéfdirigenta Městského divadla Brno Ondřeje Tajovského. Nedosti na tom – celá inscenace by měla být součástí velkého výměnného projektu inscenací se spřátelenými divadly ze Slovenska, Polska a Maďarska, na němž naše manažerské mozky pilně pracují. Koncem sezony by se zkrátka měly u nás dít věci dosud nebývalé.

A jeden očekávaný bonus navíc – náš umělecký šéf a boss (Michal) Zetel se rozhodl naložit si k dvěma režiím a náročným organizačním úkolům ještě jednu výzvu a chce zaběhnout v květnu maratón. Ano, čtete správně, 42 195 metrů. Takže držte tomu klukovi palce – a nám všem taky. A přijďte pobejt, bude proč...

Má na to! Je Buran - a kdo je víc?

0 komentářů:

Okomentovat

About Me

Moje fotka
Jan Šotkovský
Jan Šotkovský (30) - narozen v Havířově, absolvent dramaturgie na JAMU, pedagog muzikálového herectví a autor čerstvě dopsané disertace tamtéž. Dramaturg BURANTEATRu a Městského divadla Brno, manžel, příležitostný kuchař, disko- a vinylofil, estét. Má rád divadlo. Vážně.
Zobrazit celý můj profil

Pravidelní čtenáři

Používá technologii služby Blogger.